Pianot som instrument

Tangentinstrumentet piano kommer ursprungligen från cembalon som på 1700-talet byggdes om och fick en förändrad mekanik, tack vare en tillverkare i Italien som ville åstadkomma ett starkare ljud. Det fick man genom en liten hammare som slog på tangenterna, vilket gjorde att man nu kunde påverka hur stark tonen skulle bli. Men mekaniken har även ytterligare avancerade mekanismer som gör att många delar aktiveras när man slår på en enda tangent, eftersom man kan skapa ett ljud som både är starkt och svagt, kallas piano på italienska pianoforte.

Olika typer av pianon

Man brukar tala om det vanliga mindre hemmapianot för hemmabruk, vilket brukar vara idealiskt för nybörjare eller om man spelar någon enstaka gång. De pianon som används i musiksammanhang och till konserter brukar kallas kammarpiano, flygel eller upprätt piano.

Skillnaderna är att en flygel är ett liggande instrument som har sina mekanismer i ett horisontalt läge. Kammarpianot eller det upprättstående pianot har sina mekanismer på höjden. En mindre version av ett upprätt piano kallas istället pianino.

Utveckling

Nuförtiden ser pianot mycket annorlunda ut jämfört med de äldre modellerna även om mekaniken är densamma. De stora kompositörerna satt och arbetade vid instrument som man kanske skulle ha lite svårt att känna igen. Idag har även det digitala pianot och elpianot blivit mycket populärt i musikkretsar. Det digitala pianot som uppkom tillsammans med de andra elektroniska instrumenten, fungerar mycket effektivt vid exempelvis musikskapande av filmkompositörer som sitter inne i sin studio hela dagarna, men även artister och musiker använder gärna det digitala pianot mer än det akustiska, då man kan få till många olika ljud från andra instrument. De är också mycket effektiva och praktiska då de även kan imitera orgel, gitarr, bas och vibrafoner.

Man kan således skapa musik med ett enda instrument och ändå få känslan av att en orkester befinner sig i rummet.

Elpiano vs synth

Både elpianot och det digitala pianot finns i olika storlekar och kan sättas upp och bäras.

Elpianot bär också namnet keyboard. Det fungerar på samma sätt som elgitarren och många kan blanda ihop elpiano med synthar eller keyboards även om ljuden kan likna varandra. Skillnaden är att ett elpiano inte är strömförsörjande plus att det räknas som ett elektromekaniskt instrument som innehåller mekanik för förstärkning. En synth eller en keyboard, å andra sidan, har elektroniska komponenter som framhäver de ljud som önskas, t.ex. transistorer.

Läten och ljud

Det vanliga akustiska pianot har 88 tangenter som kan orsaka ett svagt eller starkt ljud beroende på hur man slår på dem. Pianot har även 2 eller 3 pedaler som skapar ett djupare eller längre läte. Pedalerna  kallas forte, una corda och sostenuto. Forte och sostenutopedalerna har ungefär samma funktion även om forte innebär längre effekt. Una cordapedalen ger istället ett svagare ljud.

Elpianot och de andra elektroniska instrumenten kan skapa många nyanseringar och ljudeffekter som exempelvis ekon, klanger och tidsfördröjande ljud.