Jazzen eller jazzrock
Jazzrocken som kom i slutet på 60-talet drog med sig världskända artister som Billy Joel, Pink Floyd och Stevie Wonder. De använde alla elpianot och blandade rockiga rytmer tillsammans med jazziga, långa solon och hade många elektroniska instrument som byggde på förstärkning.
80-talets popmusik
På 70-och 80-talen kom de elektriska instrumenten att utvecklas mer och mer. Elgitarren hade redan fått sitt genombrott på 60-talet men nu kom alltså synthar, digitala pianon och elorglarna att pryda studiorna eller scenerna. Den svenska gruppen ABBA var bl.a. känd för sin frekventa användning av elflygeln som ger ett funkigt ljud och har en inbyggd mikrofon under varje pianosträng.
På 80-talet kom sedan synthar och keyboards som man hör ordentligt av inom både rock och pop. Anledningen var att elpianot och de elektroniska instrumenten hade utvecklats så mycket och man var helt enkelt nyfiken och ville skapa nya sound med hjälp av den nya tekniken. Inte bara synthar blev populära utan även trummaskiner och den mer avancerade elgitarren.
Synthmusik
Genom den elektroniska musiken på 70-talet, klev synthmusiken fram några år senare och banade väg för internationella grupper som Depeche Mode och human League men annars har synthen varit mycket framgångsrik bland de tyska grupperna som älskade de långa synthsolon som föregående grupper använt sig av. En känd tysk grupp är Kraftwerk.
Synthmusiken blev så framgångsrik att det bidrog till en hel kultur där lyssnarna brukat kallas synthare. Alla känner väl till den omdiskuterade synthtofsen i håret baktill som lämnas kvar när allt annat är kortklippt. För övrigt var man mycket inspirerad av de tyska banden i både klädstil och hårklippning med en kombination av grå finbyxor, svart slips och röd skjorta. Faktum är att över lag blev synthmusiken berömd för att ha en uniformsliknande klädstil som inte skulle vara PK.
Boogie woogie
Musikstilen kommer ursprungligen ur bluesen och utvecklades tack vare de afrikanska musikerna i USA:s sydstater. Störst blev den på 30-och 40-talen. Till skillnad från bluesen som ofta är sorglig, är boogie woogie något glädjefyllt som förknippas med stora fester som hade en inhyrd pianospelare eftersom det var allt man hade råd med.
Pianot ligger således alltid i fokus för boogie woogien och trots sin korta storhetstid lade musikstilen grunden för det fortsatta pianospelandet inom rocken, som uppmärksammades genom bl.a. Jerry Lee Lewis och Ray Charles.