Växter och pianomusik

Under senare tid har forskningen börjat ta fart för att ta reda på växternas hemliga liv. Vid universitetet i Florens forskar professor Stefano Mancuso kring växternas neurobiologi, vilket innebär att ta reda på hur växterna reagerar på omgivningen. Forskningen visar att vinrankor och andra växter reagerar på musik.

Hos Florea går det att hitta grönsaksfröer du kan använda för att odla pumpa, sallad, bönor, majs och en mängd andra olika grönsaker. Att odla grönsaker själv i en egen köksträdgård är mycket givande på många plan, där du får vara ute i solen och vara fysiskt aktiv. Även tomater har visat sig kunna kommunicera i ny forskning. En sexårig studie visade att vinrankor och tomatplantor avger ljud vid törst. Det kan alltså vara bra att hålla köksträdgården välvattnad ur flera aspekter, inte enbart för att få en stor skörd. Växternas ljud kan inte uppfattas av det mänskliga örat men däremot av olika insekter, vilket innebär att de på ett mycket mer tydligt sätt märker när dina grönsaker inte mår bra. För att växterna du odlat från grönsaksfröer ska trivas är det viktigt att så dem i ett vindskyddat läge, som ett växthus. Ett växthus förlänger odlingssäsongen och ger dig högre avkastning.

Pianomusik för växterna

På vingården Paradiso di Frassina har vinodlaren Carlo Cignozzi placerat 84 förstärkare som spelar musik av Mozart. Han hade tidigare läst om musikterapi som utövas för växter i Asien och bestämde sig då för att testa det på sina egna växter. Mozarts musik ska nu ersätta bekämpningsmedel för vinrankorna. Mozart komponerade totalt 27 konserter för sitt favoritinstrument piano, vilket ger vinodlare en hel del musik att välja mellan till sina växter.