Locka fram julstämningen med musik

Julen är på väg, och med den följer den där obeskrivbara julstämningen. Är du en av de som har svårt att komma i julstämning? Ingen fara. Med hjälp av din synth eller ditt piano kan du locka fram julstämningen med egna händer. Lägg till julgranspynt och juliga dofter, och musikrummet eller -hörnan blir platsen att vara på i jul.

Julsäkra närmiljön

Oavsett om du har ett piano stående i vardagsrummet eller ett helt rum för dina synthar, kommer du långt med att se över rummet du spelar i för maximal julstämning. Kanske har du redan en gran på plats i närheten, annars kan du skaffa en liten plastgran att ställa på pianot och dekorera den med fint och roligt julgranspynt från Partytajm. Spelar du synth har din modell kanske vinklar och vrår där du kan hänga julgranspynt direkt på synthen, eller fästa dem i öglor av dubbelhäftande tejp. Se till att välja ett tejp som inte efterlämnar märken när det tas av.

Dofter är ett närapå magiskt sätt att få till rätt stämning. En apelsin med kryddnejlikor i är en klassiker som kan hängas i fönstret eller ligga på pianot. Du kan också leta efter passande doftljus, rökelse och doftoljor. Typiska juldofter är kanel, kardemumma, citrusfrukter och äpplen. Doften av vanliga stearinljus påminner även de om juletider.

Julmusik för piano och synth

Att lära sig några jullåtar är ett utmärkt sätt att komma i julstämning. Du kan hitta noter och ackord på internet, både för klassiska julvisor och modernare jullåtar. Har du någon favorit så börja med att leta efter den. När du lärt dig spela kan du framföra sången för vänner och familj, kanske som en del av adventsmyset. Spelar du synth har du en fördel i att du kan ändra ljudet som du vill, till exempel för att få ett orgelljud till julpsalmen. Spela gärna in ditt framträdande och skicka filen som ett ljudbaserat julkort.