Att köpa piano

Om du längtar efter att börja spela piano eller vill ta upp pianospelande igen, behöver du köpa ett piano. Det finns pianon i alla prisklasser och modeller att välja mellan. Vad ska du tänka på när du väljer piano?

Från gratis till miljoner

Det finns pianon i alla prisklasser och oavsett hur stor eller liten din plånbok är kan du skaffa ett piano. Det finns många som ger bort gamla akustiska pianon förutsatt att den nya ägaren fraktar bort det stora musikinstrumentet. De billigaste digitala pianona börjar på cirka 2000 kronor och har relativt bra ljud. De kan passa för nybörjare som är osäkra på om de verkligen vill spela eller ej. Ett vanligt piano har 88 tangenter, men de billigaste digitala modellerna har ofta bara 72 tangenter. För en nybörjare går det utmärkt med 72 tangenter, men du bör vara beredd på att behöva byta upp dig efter ett par år.

De dyraste pianona eller flyglarna kostar över en miljon. Det är främst pianister och konserthus som behöver instrument i den prisklassen.

Digitalt eller akustiskt?

Det första beslutet som du måste fatta är om du vill ha ett digitalt eller akustiskt piano – båda modellerna har sina för- och nackdelar. Ett akustiskt instrument ger mer känsla, är en vackrare möbel och kan ge mer spelglädje å ena sidan, å andra sidan behöver du stämma det och frakta hem det – en stor och otymplig trämöbel.

Dagens digitala pianon följer med i den allmänna digitala utvecklingen och ger både spelglädje och har bra ljud. Förr i tiden behövde köpare tänka på polyfonin – hur många ljud som pianot kunde spela samtidigt – men det är sällan något problem idag. Digitala pianon är lätta att frakta, finns i alla prisklasser och många av dem kan du koppla till datorn. En annan viktig funktion är volymkontrollen. Om du bor i lägenhet är det skönt att kunna spela med låg volym eller hörlurar, så att du garanterat inte stör grannarna.

Vilket piano som en musiker väljer beror ofta på en kombination av tillfälle och känsla. Det är många som både har ett akustiskt och ett digitalt piano, då de olika modellerna komplementerar varandra.

Tillbehör

Om du köper ett akustiskt piano ingår alltid pedaler, men om du köper ett digitalt piano behöver du (ofta) köpa till det. En stor nackdel med billigare digitala pianon är att pedalen ligger lös på golvet, såvida du inte köper till ett pianobord till ditt piano – vilket kostar minst 1000 kronor.

Oavsett vilket slags piano som du köper behöver du köpa noter och gärna ta lektioner. Du kan lära dig en del genom att titta på Youtube tutorials, men om du verkligen vill bli skicklig behöver du ta lektioner med en pianolärare.