Pianolektioner i mobilen

Med ett eget piano kan du göra allt från att spela dina favoritlåtar till att komponera egna alster. Det är en rolig sysselsättning för barn och vuxna och är något alla kan klara av. För dig som är nybörjare eller kanske lite ringrostig finns det idag flera kul sätt att lära dig spela via din mobiltelefon.

Eftersom du kommer ha mobilen framför dig medan du spelar är det viktigt att du skyddar den väl. Den ska stå stabilt och inte åka i golvet av pianots vibrationer. De flesta pianon har ett litet ställ som du kan luta mobilen mot men du kan också köpa ett eget i form av ett fodral som går att vika, ett laddställ eller ett trådlöst ställ som står stadigt. För säkerhets skull är det också smart att skaffa ett bra skydd till mobilen, till exempel ett Iphone 12 skal som låter dig hantera telefonen säkert i alla sammanhang.

Lär dig med YouTube

Ett av sätten att lära dig spela piano är naturligtvis att ta regelrätta lektioner. Du kan antingen anlita en privatlärare som kommer hem till dig eller gå till en musikskola med jämna mellanrum. Vissa kulturskolor erbjuder idag pianolektioner på distans för både barn och vuxna. Det finns även fantastiskt bra privata musiklektioner online där du kan få virtuella lektioner av en personlig pianolärare eller gå med i ett av de många pianoprogram som erbjuds idag. Börja med att ta gratislektioner på YouTube där det finns massor av bra videor och kanaler av professionella musiker. De startar oftast med grunderna och utvecklas sedan till djupgående musikteori eller komplicerade pianostycken.

Om det finns några särskilda stycken du skulle vilja lära dig spela finns det hur mycket som helst att välja bland. Ett alternativ är att ladda ner noter som du sedan kan printa ut eller spela direkt från skärmen. Om du inte kan läsa noter finns det många YouTube-videor där du ser pianot framför dig och sedan följer tangenterna som blir upplysta allteftersom stycket fortskrider. Allt du behöver är att ha mobilskärmen framför dig och sedan är det bara att följa med. Du får räkna med att pausa och gå tillbaka flera gånger men med lite tålamod kommer du snart kunna spela allt från temat från Game of Thones eller Beethovens Månskenssonat till Rammstein och Justin Biebers många alster.

Se det som en lek

Du kan också ladda ner appar för pianolektioner där du antingen spelar direkt på skärmen eller tar regelrätta lektioner där du sitter vid ditt instrument. Webbtidningen PC för alla tipsar om gratisappar och det finns även kul pianospel där du får utmaningar av olika sort. Det kan till exempel vara att klara av att spela en viss skala helt felfritt eller att spela alltmer avancerade stycken. Komplettera med en mikrofon för att sjunga med och släpp fram din inre popstjärna.