Att lära sig spela piano

Många barn har fått chansen att lära sig spela piano i skolan under unga år. Men om man inte har råkat gå på Musikhögskolan och ändå funderar på att börja spela, finns det några tips man kan dra nytta av.

Leta upp en pianolärare om du kan

Bäst är naturligtvis att ha en pianolärare. De tar det steg för steg och tar hänsyn till varje individ. Man börjar lätt och jobbar sig långsamt framåt i boken. För de som inte kan läsa noter, kan man dessutom slå två flugor i en smäll då läraren även ser till att man vet vilka noterna är.

Variera mellan improvisation och övningar

Om man har köpt sig ett piano, kan läsa noter och har skaffat pianoböcker, kan man naturligtvis improvisera själv framför tangenterna. Man bör köpa material och musik som man tycker om, annars tröttnar man lätt. Emellanåt bör man dock använda sig av övningar för att lära sig olika tekniker. Om man är en total pianonovis, kan man börja med en hand först och även snappa upp de olika ackorden och skalorna.

Titta på instruktionsfilmer

Youtube och andra sajter har pianolektioner på film för den som är intresserad. Man kan också köpa dvd:er. Det är alltid bättre att se med egna ögon på tangenterna och höra klangen samtidigt.