Vad kostar ett piano?

Att lära sig att spela piano innebär en stor investering, i alla fall om man tänker sig att man ska köpa ett eget piano att ha hemma – något som är nödvändigt om man vill öva regelbundet. Om man inte känner sig säker på hur hårt man kommer att satsa på pianospelandet kan det därför vara en bra idé att till en början endast använda pianot på musikskolan, eller att köpa ett begagnat piano. De goda nyheterna är nämligen att pianot, som tidigare hade en självklar plats i den svenska medelklassens vardagsrum, numera är otrendig som ”möbel”, vilket betyder att man kan hitta många pianon som säljs billigt i andra hand. I vissa sällsynta fall skänks till och med pianon mot att man fraktar bort det själv, även om man ska ha tur för att hitta en sådan deal.

Om man vill köpa ett nytt piano får man dock vara beredd på att punga ut en rejäl summa pengar från sina besparingar. Ett enklare piano från ett av de ”billigare” märkena, som Kawai och Yamaha, kostar vanligtvis från 30 000 kronor och uppåt, medan dyrare modeller, som de i Yamaha U3-serien, kostar från 80 000 kronor och uppåt.

Eftersom ett piano således är något av en investering, vill man så klart känna sig trygg med att ha det i sitt hem. Om man inte redan har installerat säkerhetsåtgärder som ett larm och en övervakningskamera kan det med andra ord vara en bra idé att göra det i samband med att man fraktar hem pianot. Du hittar flera olika typer av övervakningskameror på Prylstaden.se.