Bob Moog och monstersynthen Synthesizer IIIp

Robert Moog (mer känd som Bob Moog) var en amerikansk ingenjör och en pionjär inom den elektroniska musiken. Han grundade två företag som båda tillverkar elektroniska musikinstrument. Bob föddes i New York, USA, där han gick på Bronx High School of Scince. Hans vidare studier gav honom en kandidatexamen i vetenskap från Queens Collage och en magisterexamen från Columbia University School of Engeneering and Appliced Science. Under 1965 fick han sin professur i ingenjörsfysik från Cornell University. Sitt första företag grundade han redan 1953 vid 19 års ålder och under den tidsperioden fick Bob en förfrågan från Raymond Scott, en pionjär inom elektronisk musik, om att designa kretskort. Raymond kom att influera Bobs arbete en hel del. Under 60-talet kom företaget att börja tillverka syntar designade av Moog själv och 1972 bytte företaget namn till Moog Music. Detta kom att bli starten på en legendarisk karriär som skulle resultera i skapandet av en monstersynth vars like ingen någonsin tidigare hade sett.

Ett revolutionerande instrument

Synthesizer IIIP är en otroligt innovativ skapelse och helt unik i sitt slag och som finns i en mycket begränsad upplaga. Vägen till det att den började produceras var lång. Under 1960-talet samarbetade Bob Moog med över 100 kompositörer av elektronisk musik för att utveckla konceptet synthesizer. På den tiden fanns inte ett enskilt instrument för att skapa den här sortens musik, istället användes flera olika saker som kunde producera elektroniska ljud och man kopplade samman allt i en studio. Moog och de musiker han samarbetade med skapade en enskild modul där de samlade alla dessa ljud. 1967 hade Bob ett team av 10 skickliga tekniker som byggde dessa moduler, vilka de kallade synthesizers, för hand. De första modellerna hette Synthesizers I, II och III. Generationen som följde designades för att kunna kopplas till utrustning som annars förknippades med stora inspelningsstudios. Den generationen kallades Synthesizer IIIc. Det tog flera veckor att utveckla varje synt men med tanke på hur instrumentet kom att revolutionera den elektroniska musiken var det värt all möda.

Synthesizer IIIP – en unik skapelse

De tidigare syntarna som Moog skapade är än idag mycket uppskattade, främst för att de har en gränslösa möjligheter för konfiguration. Idag, 50 år senare, lanseras Synthesizer IIIP till försäljning under en begränsad tid och i begränsad upplaga. Den kommer att byggas efter originalritningar och kommer att bestå av trettiosju olika moduler. Alla moduler byggs in i skåp på Moogs fabrik i Asheville, NC. Ett sådant här exklusivt instrument som dessutom är i begränsad upplaga lär kosta en ordentlig summa. De flesta instrument för musik och utrustning för studios kostar mycket pengar. Om du tillhör dem som är sugen på att börja spela ett instrument, eller kanske starta upp en egen studio men inte har kapitalet finns det vägar att gå. enklare.se kan hjälpa till genom att låta dig jämföra lån från flera olika låntagare så att du kan välja det som passar dina behov och din budget bäst. På så vis behöver du inte behöva betala mer ränta än nödvändigt.