Pianots historia

Pianot är ett så kallat klaverinstrument, vilket även kan benämnas som stränginstrument, vilket härstammar från instrumentet Cembalo och har sina rötter i Italien. Pianot har sedan dess födelse utvecklats enormt och finns i idag i mängder av storlekar, färger och kvalitet. Ordet Piano kommer från italienskan och betyder egentligen “svagt” och används även inom musikspråket. Det var efter franska revolutionen som människor mer och mer började spela piano privat i hemmen. Det beror på att dåtidens medelklass fick högre status och på så sätt även började musicera mer hemma. Många stora kompositörer har genom tiderna skrivit berömda pianostycken och pianokonserter som du med all säkerhet känner igen. Idag är piano ett riktigt populärt instrument som används i nästan alla musikgenrer.

Det första pianot skapas

Året är 1709 och vi befinner oss i Florens där cembalobyggaren Bartolomeo Cristofori är i full färd med att tillverka en spelmekanik som senare ska komma att innebära stora och betydande förändringar inom musikvärlden. Mekaniken innebar att man med hjälp av en läderklädd hammare slog mot strängen, samtidigt som man tryckte ner tangenten. Genom att variera hammarslagens kraft mot strängen, varierades även tonstyrkan och därmed var det första pianot (eller hammarklaveret som det första pianot idag kallas) skapat. Instrumentet fick först namnet “gravicembalo col piano e forte”, som på ett ungefärligt sätt kan översättas “cembalo med både svagt och starkt i”, men heter idag i många länder “piano”, medan det i Italien heter “pianoforte”. När det första pianot kom blev det ingen direkt genomslagskraft, utan det krävdes ett flertal år och ett flertal kompositörer innan pianot och dess musik fick sin riktiga status. Det har genom tiderna skrivits otaliga pianostycken som bland annat sträcker sig från Mozart till Sally Beamish.

Pianokonserter av berömda pianister och tonsättare

Tysken Ludwig van Beethoven är en av de riktigt stora tonsättarna och pianisterna, som många människor känner till. Hans pianostycke Für Elise har förmodligen spelats av varenda pianoelev i Sveriges musikskolor. Han är även hjärnan bakom den vackra pianosonaten “Månskenssonaten”. En annan berömd tonsättare är polacken Frederic Chopin. Det sägs att tre av Chopins preludier är de mest igenkända pianostyckerna inom den västerländska klassiska musikvärlden. Några andra välkända pianister och kompositörer från förr är Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Claude Debussy och Johannes Brahms. Många av dagens stora sångare och låtskrivare är även duktiga pianister. Ett exempel är den norska superstjärnan och DJ:n Kygo. Sen får vi inte glömma en av Sveriges främsta pianister Robert Wells, som har uppträtt oräkneliga gånger i svenska underhållningsprogram. klicka här och bli frestad av radioinspelningen av Ronald Brautigams fantastiska tolkningar av två storslagna pianokonserter.