En hyllning till Elton

En av världens mest kända personligheter vid pianot (åtminstone nu levande sådana) är Sir Elton John. Den här artikeln kommer att handla om honom och hans musik.

Om Elton John

Fans hyllar honom världen över under hans sista turné, om du också vill hylla honom kan du dra ihop ett gäng vänner och baka en tårta. Om du behöver en snygg dekoration till tårtan, kan du säkert hitta ett bra förslag på tårtdekoration via denna länk och spela alla hans låtar under tiden. Vilket i och för sig kan bli svårt att hinna på en kväll. Stjärnan har uttalat sig om sin sista världsturné och det förutspås bli extra jobbigt att ta farväl i Storbritannien.

Sir Elton John, eller Reginald Kenneth Dwight, är nämligen född och uppvuxen i Storbritannien. Det var också där han för första gången satt vid ett piano och lärde sig spela med hjälp av sin farmor. Att han kan spela råder det inga tvivel om nu, inte då heller för den delen eftersom han redan från början ska ha haft intresse för pianot som instrument. Han utvecklades också snabbt som pianospelare och fick stipendium från Royal Academy of Music. Han studerade där till mitten av 60-talet då hans karriär började ta fart på allvar. Det var först på 70-talet som han bytte namn och gjorde sitt artistnamn till sitt personnamn. Inom en snar framtid kommer vi att få ta del av glimtar ur artistens liv. Han kommer nämligen att förevigas, bland annat genom att hans liv blir film.

Karriären

Att Sir Elton Johns karriär tog fart snabbt är de flesta överens om. På cirka fem-sex år hann han gå från omtyckt pianist i mindre kretsar till världskänd. Han har främst blivit känd för sina låtar, som exempelvis Rocket Man, Goodbye Yellow Brick Road och många andra låtar. Utöver det är han också känd för sina scenkläder och för att ha skrivit musik till en rad oförglömliga filmer och scenföreställningar. Bland annat har han skrivit musiken till Lejonkungen, Mona Lisas Leende och musikalversionen av Billy Elliot. Han har också skapat kalabalik på Gröna Lund i Stockholm. På andra ställen i världen har det också blivit kaos när Sir Elton John spelat, vilket inte är speciellt konstigt egentligen.

Hans karriär har kantats av personliga draman också. De flesta ägde rum under hans drogmissbruk som han senare har rehabiliterats ifrån. Dessutom skapande han rubriker både när han kom ut som bisexuell på 70-talet, när han ville adoptera ett tredje barn och för sina scenkläder. Oavsett är han först och främst en fantastisk musiker och kompositör och det får inte glömmas bort bakom alla tidningsrubriker och skandaler. Förhoppningsvis lyfter den kommande filmen fram en del om låtskrivandet och hans skapandeprocess också och inte bara droger och festande.