Kvinna spelar piano

Försörja sig som pianist

Att försörja sig som pianist kan vara svårt, oavsett hur duktig eller utbildad man är. Det är få som lyckas bli professionella pianister, men det är inte helt omöjligt om man tänker utanför boxen. För det första måste man fundera på vilken typ av verksamhet man skulle kunna tänka sig. Alla kan inte spela inför en stor publik på utsålda pianokonserter, men om man kan nöja sig med lite mindre mål blir det genast lättare att försörja sig. Många som drömmer om att leva på musiken blir till exempel musiklärare. Då kan man både bli egenföretagare och själv hitta sina elever eller ta anställning hos en musikskola. Självklart är det inte alla som tycker om att lära ut, men har man fallenheten för det är det ett ganska säkert sätt att tjäna pengar på samtidigt som man får syssla med pianot.

Pianobarer eller organist

Ett elektriskt piano

Om man bor i en större stad går det även att få spelningar lite här och där som pianist. En del pianobarer brukar det alltid finnas i storstäderna och är man duktig går det nog att få spela på dessa några kvällar i veckan. Det går även att utbilda sig till kyrkopianist, eller organist, om man känner att det skulle passa. För att få jobb som det måste man ha rätt utbildning. Förbered dig inför högskolan genom att titta på gamla högskoleprovet facit online från flera olika prov, sedan kan du göra provet och få tillräckligt höga poäng för att komma in på utbildningen.

Spela i band

Självklart går det även att tjäna pengar på att spela piano om man har turen att bli känd. De flesta pianister spelar tillsammans med andra i ett band, men det finns även soloartister som lyckas bli tillräckligt kända för att försörja sig. Det kan man till exempel se nu när Benny Andersson släpper albumet “Piano” som förväntas sälja en hel del. Att spela keyboard i ett modernt band kan vara en bra start om man vill försöka bli känd.