Förintelsen - En mörk period

Pianisten Władysław Szpilman

Förintelsen var en mörk period i mänsklighetens historia kantad av ond bråd död och många tragiska livsöden. En berömd berättelse från tidsperioden är den om den judiske pianisten Wladyslaw Szpilman som tvingades leva undangömd från nazisterna i och omkring Warszawas getto. Szpilmans återberättelse av förintelsen är dock en som faktiskt visar på att det finns ljus även i de mörkaste av stunder. Den judiska pianisten fick nämligen hjälp att överleva genom otaliga hemskheter från de mest osannolika av håll; den nazityske officeraren Wilm Hosenfeld. Efter kriget skrev pianisten ned en bok om sina upplevelser och gav den just namnet “Pianisten”. Det kan hända att du känner igen Szpilmans berättelse då den filmatiserades av Roman Polanski år 2002 med samma namn.

Slappna av med en bra bok på uteplatsen

Förintelsen - En mörk period

Trots att boken Pianisten är mörk och dyster innehåller Szpilmans verk flera strimmor av hopp för mänskligheten och vår framtid. Nazisternas indoktrinering under andra världskriget var oerhört genomgående och i historien hittar vi väldigt sällan nazistofficerare som stod emot Adolf Hitlers order om “den slutgiltiga lösningen” att utplåna Europas och slutligen världens alla judar. Särskilt i samtidens mörka läge där vi ständigt kan läsa om krig, flyktingar, svält och terrorattentat är detta minst sagt nyttig sommarläsning. Har du inte snygga utomhusmöbler för sköna sommarkvällar så är det inte svårt att hitta om du letar på rätt plats.

Vapenskrammel i Europa

Det andra världskriget pågick åren 1939 till 1945 och betraktas än idag som den mest blodiga och fruktansvärda konflikten i mänsklig historia. Mer eller mindre alla världens nationer var inblandade och kriget sätter sina spår på världen än idag. På många sätt och vis var andra världskriget revolutionerande i avseende av teknologi för krigföring. Detta var kriget som gav upphov till många av dagens militära fordon och vapensystem. Bland andra världskrigets vapenföretag hittar vi till och med den neutrala nationen Sveriges företag Bofors.