Kända artister och deras pianoteknik

Genom åren har en rad artister medverkat till musikstilars utveckling och både chockat och fascinerat publik och människor. Några av dem ska vi tala om här.

Jerry Lee Lewis

Den fingerfärdige rock n´roll – artisten från 50-talet spelade piano som man aldrig skådat förr. Han använde inte bara sina fingrar utan även sina fötter och armbågar, vare sig det handlar om stående eller sittande pianospelande. Och det gick snabbt!

Kända hitlåtar är t.ex. “Great Balls of Fire” och “Whole Lotta Shakin Goin On”. Han turnerade med andra artister som Johnny Cash och Elvis och signerades av den berömde skivdirektören Sam Phillips. Hans karriär och liv fick sig en törn när han gifte sig med sin kusins dotter.

Ray Charles

Den svarte artisten som led av en allvarlig ögonsjukdom, var en av de mest berömda pianomusiker på sin tid. I och med sin förlorade syn, tröstade han sig med att lära sig olika instrument på en skola för blinda och döva. Men redan innan det hade han fått smak på pianomusiken när hans mamma lämnade honom på ett kafé som hade en mycket begåvad pianospelare.

Rays teknik var att blanda upp jazz, gospel, blues, pop och country och var mycket inspirerad av Nat King Cole. Charles stil brukade kallas “swinganova” efter bossa nova, genom sin lätta svängiga och jazziga rytm.

Stevie Wonder

En annan svart, blind musiker var Stevie Wonder med sin pop- och soulinspirerade musikstil. Han kombinerar många instrument men är mest känd för piano, munspel och keyboard. Han var mycket inspirerad av Ray Charles och hade sin stora period under 70-talet. Det var viktigt för honom att prova nya sound och han behärskar både akustiskt piano och keyboard där han spelar mycket rytmiskt, tydligt och klart.