Lämplig placering av ditt piano

Om man har ett piano vill man gärna att det ska stå på en lämplig plats. Ett piano är ofta tungt och har man väl placerat det på en plats vill man helst undvika att flytta det igen om man verkligen inte måste. Det kan därför vara bra att i god tid bestämma var man vill ha pianot. Det är en fördel att i god tid mäta och se var pianot får plats och hur det ser ut i förhållande till fönster, dörrar och andra möbler. Om man vill att pianot ska vara ett blickfång och om man ska kunna se den som spelar kan det vara en bra idé att möblera runt om kring själva pianot. Det kan inbjuda till riktigt härliga och mysiga familjestunder.

Ska pianot synas?

Ett piano kan ofta vara vackert som det är. I Sundsvall blev det så att kommunen ställde ut pianon så att besökare kunde se deras skönhet. Om man själv har ett piano kan det vara värt att visa upp det och då kan man till exempel ställa det mitt i ett rum, eller varför inte i hallen om det får plats där? Om man vill kunna spela på pianot utan att andra störs kan det däremot vara bättre att placera det i ett rum där dörren går att stänga, eller kanske till och med nere i källaren om sådan finns. Nackdelen då blir att pianot inte syns fullt så väl om det är det man önskar. Kanske får man göra en kompromiss. Pianot kan stå synligt men man får bara spela på det under vissa tider eller när ingen annan störs av att man spelar. Kanske kan man skaffa ett keyboard att spela på resten av tiden?

Att uppmärksamma pianot

Om man har ett riktigt fint piano och den enda platsen för det är i ett mörkt hörn finns det olika metoder för att få pianot att synas mer. Hos Ljustema.se kan man till exempel köpa olika lampor som kan användas för att lysa upp hörnet. Det finns både spotlights, ljusslingor och mycket annat att välja på. Med rätt belysning kan man göra pianot både synligt och mysigt att spela på. Om man inte har möjlighet att ha pianot där det syns, kan det trots allt vara en fördel att ha det väl belyst. När man spelar är det bra om man kan läsa sina noter och det kan vara svårt om det är mörkt där pianot står. Varför inte sätta en ljusslinga i pianots lock över klaviaturen som tänds när denna öppnas och man börjar spela?